Egyéb kategória, Hírek, Népszokások

Világítás

Sütő György és neje Sütő Erzsébet sírja/a szerző felvétele

Városunkban több mint háromszáz éves fennállása óta számos kiváló személyiség született és dolgozott a közösségért. Voltak lelkészek, tanárok, vagy egyszerű emberek, akik hősi halált haltak a nemzet érdekében. Rájuk is emlékezünk.

Ma gyertyát gyújtottam a református temetőben eltemetett Sütő György és felesége Sütő Györgyné, született Balázs Klára Erzsébet számtan, illetve magyar nyelv és irodalom tanárok, valamint az ugyanide temetett hősi halottak sírhantján.

A hősi halottak csoportos sírja/a szerző felvétele

Holnap az örmény-katolikus temetőben gyújtok gyertyát Gabányi János tanárúr és más személyiségek sírjánál.

Frissítés: Az örmény-katolikus temetőbe is eljutottam ma, ahol gyertyát gyújtottam Gabányi János tanárúr, Barna atya és a Pongrátz család sírhelyeinél. Arról a Pongrátz családról van szó melynek szülőtjei Pongrátz Gergely, Pongrátz Ödön és Pongrátz András ’56-os forradalmárok. Az első kettő a magyarországi Kiskunmajsán vannak eltemetve, utóbbi USA-ban él. Apjuk, Pongrátz Simon polgármester volt Szamosújváron a ’40-es években, a kis magyar világ idején. Ő is Magyarországon van eltemetve.

Gabányi János és Sütő György tanár urakról nemrégiben publikáltunk egy-egy cikket, melyek elolvashatóak a következő linkekre kattintva:

Gabányi János: https://tortenelmimagazin.com/2020/10/20/gabanyi-janos/

Sütő György: https://tortenelmimagazin.com/2020/10/21/suto-gyorgy/

Mindenszentek és a holtak napja

A Mindenszentek (nov. 1) és a Holtak napja (nov. 2) vagy népiesen világítás, katolikus ünnepek. A protestáns egyházak nem tartják őket (kivéve az evangélikusokat melyek tartják a Holtak napját, de a Mindenszenteket nem). Az ortodox egyház a pünkösdöt követő első vasárnapon tartja a holtak napját.

Ettől eltekintve, a reformátusok, katolikus hatásra gyertyagyújtással és virággal (krizantém) emlékeznek meg az elhunytakra.

A Pongrátz család sírhelye

Magyarlakta területen az ortodoxok is Mindenszentek napján tartják a világítást.

Az ünnep nem keresztény eredetű. Eredetét az ókori Rómában kell keresni, ahol február 22-én tartották és Parentalia volt a neve.

Az egyház 998-ban ünnepelte először.

Riti József Attila

Leave a Reply