Egyéb kategória, Magyar történelem

Nemzetközi gyereknap

Gyereknap
Gyereknap/Pixabay

A nemzetközi gyereknapot szinte a világ összes országában ünneplik. A legtöbb helyen, június 1-én (gyereknap), de van pár hely, ahol más dátumot szenteltek ennek a napnak.

A világon először, nemzeti napként Törökországban ünnepelték a gyereknapot, 1920. április 23-án. Számos adat van arról, hogy a világ különböző pontjain ennél korábban ünnepelték a gyerekeket. Az erre utaló legkorábbi időpont 1857, amikor egy tengerentúli lelkipásztor, Dr. Charles Leonard, a Massachusetts állambeli Chelseaban a gyerekeknek tartott istentiszteletet, amit a Rózsa Napjának nevezett. Ezt az alkalmat minden évben megismételték, és elnevezték gyereknapnak.

Magyarországon már 1906-ben megtartották az első gyereknapot, amint kiderül az Országos Gyermekvédő Liga elnökének, Edelsheim-Gyulai Lipót beszédéből, akinek elmondása szerint: „1906-ban 46, 1907-ben 612, 1908-ban pedig 2262 vidéki város és község vett részt a gyermeknap megünneplésében.”[1]

A Téka Alapítvány gyereknapi programja

Nemzetközi fórumokon először 1925-ben Genfben merült fel a gyereknap nemzetközi nappá válásának lehetősége, a Gyermekjóléti Konferencián.

A XX. század húszas éveiben megszokottá vált Magyarországon, a gyereknap megünneplése. A ’30-as években már egy teljes hetet szenteltek neki, Nemzeti Gyerekhétnek nevezték és 1944 kivételével minden évben megünnepelték.

A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-as moszkvai tanácskozásán arról döntött, hogy a keleti blokkban minden év június 1-én ünneplik meg a gyereknapot.

Az ENSZ közgyűlése által 1959-ben kiadott Gyerekjogi Nyilatkozat nemzetközi nappá nyilvánította a gyereknapot, melynek ünneplése így a nyugati országokban is elterjedt.

RJA


[1] Edelsheim-Gyulai Lipót: Egyesület. Az Országos Gyermekvédő Liga… Magyarország, 1909/75. sz.

Leave a Reply