Egyéb kategória, Helytörténet

Muzeon zsidó múzeum

A Muzeon egy zsidó múzeum Facebook hirdetése valamikor az ősz folyamán már  felkeltette érdeklődésem. Hát még, amikor rájöttem, hogy Kolozsváron van. Gyakran frissülő bejegyzéseket olvastam a múzeum alapötletéről, zsidó családokról, a kiállítás létrehozában szerepet vállaló történészek, programozók kisflmjeit követtem.

Január végén aztán rászántuk magunk és beléptünk a Mátyás király szülőháza melletti ház alagsorába (itt működik a Muzeon). A hófehér falak és barátságos muzeológus fogadott. Csatlakoztattuk telefonjaink a Muzeon wifire és kiválasztottunk egy személyt a három lehetségesből, akiknek hangja kalauzol a múzeumban és a múlt századi Kolozsvárban. A 21 állomás mindegyikénél valamilyen kiállított tárgy, foot, vr szemüveg, festmény, tükör volt. A szereplő magyarul (románt vagy angolt is választhattunk volna) elmesélte saját szemszögéből az eseményt vagy helyzetet, míg a telefonról elolvashattuk a történelmi tényt.

Az elején a zsidó kultúrával, családdal, étkekkel, imával, zenével ismerkedtünk, majd a zsinagógába lépve a vallási élettel. Kolozsvári zsidók művészeti alkotásai után a korabeli sajtó bemutatása volt. Majd a vagont idéző kiállítási teret elhagyva a holokauszt vált a fő témáva.

A kiállítás végén ugyanaz a családi fotó látható, mint induláskor, csupán hiányzik pár szereplő…akiknek életútját megismertük és most már ismerősként tekintünk rájuk. Nekem a személyes történet mesélése tetszett.

„Nekem nagyon tetszett, mert ez a múzeum más, olyan modern kori. Nincs se túl sok tárgy, se túl kevés, és érdekesek a VR szemüvegek”. „Számomra újak voltak a bőröndök, és megtudtam, hogy még milyen deportálási helyek voltak.”

Nektek is ajánljuk…úgy gondoljuk, hogy mindenki számára más felfedeznivalót rejteget.

A cikk szerepel az Iskolai Történelmi Magazin legutolsó számában. Olvassák/olvassátok a magazint is, a linkre kattintva:

https://tortenelmimagazin.com/wp-content/uploads/2021/02/ii-1.pdf

Leave a Reply