Egyéb kategória, Életrajzok, Épített örökség, Helytörténet, Hírek, Magyar történelem

Megjelent az Iskolai Történelmi Magazin 5-6. lapszáma

A magazin borítója/Fortepan

Tisztelt olvasó!

Egyszerű családból származom, s bár őseim közt nincs arisztokrata mégis vonzott ez a világ. Szerencsémre Balázs Bécsi Attila (https://hu.wikipedia.org/wiki/Bal%C3%A1zs_B%C3%A9csi_Attila) volt a történelemtanárom és hiteles képet kaptam az arisztokráciáról. A kommunizmus által kialakított torz képet, szerencsémre mondhatom, nem kellett elsajátítanom.

Ahogy említettem az arisztokrácia sorsa mindig érdekelt, egyetemistaként több forráshoz jutottam, így egyre inkább tisztult bennem a kép, hogy kik voltak ezek az emberek és mit tettek a nemzetért és a hazáért, a történelem folyamán.

Az idő múlásával egyre több információra tettem szert, egyre több történetet ismertem meg és egyre inkább szívemen viseltem ezeket a történeteket és sorsokat.

Az erdélyi arisztokrácia 1949-es kitelepítése és vagyonfosztása olyan érvágást okozott nemzetünkön, ami nagyon nehezen fog beforrni. A visszaszolgáltatások enyhítenek ezen a fájdalmon, de szerintem a gyógyulásig még hosszú és rögös út vár ránk és az arisztokrácia mai tagjaira.

Feltett vágyam az volt, hogy egyszer valamilyen módon írjak ezekről a sorsokról, vártam a megfelelő pillanatot. A megfelelő pillanat most jött el, itt az énáltalam működtetett és kiadott Iskolai Történelmi Magazin hasábjain (amely januártól más néven fog megjelenik) és a www.tortenelmimagazin.com című weblapom.

Az Iskolai Történelmi Magazin aktuális lapszáma hét erdélyi történelmi arisztokrata család múltjába és jelenében nyújt betekintést. Megismerkedhetünk a bethleni gróf Bethlen-, hallerkői gróf Haller-, göncz-ruszkai Kornis-, borosjenői báró Atzél-, losonczi báró Bánffy-, magyargyerőmonostori báró Kemény- és ábránfalvi Ugron családokkal.

Köszönöm a címereket és a segítséget Géher Ferencnek!

Fogadjátok/fogadják szeretettel a magazin aktuális lapszámát, melynek tartalma remélem kedvetekre/kedvükre lesz.

Riti József Attila

http://tortenelmimagazin.com/wp-content/uploads/2020/12/5-6.-szam.pdf

Leave a Reply