Egyéb kategória, Világtörténelem

Május 1, a munka ünnepe

HACAT_V46

Május 1 eredete

Mindenki jól tudja, hogy május 1, a munka ünnepe. Ez egy olyan ünnepnap, amit világszerte ünnepelnek, de lássuk, most honnan is származik.

Az ünnep eredtét az ipari forradalom idején kell, hogy keressük, amikor az ipari munkások követelték a napi nyolcórás és heti öt napos munkaprogram bevezetését. Abban az időben terjedt el a mostanra már híressé vált szlogen, a “nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra pihenés” (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest). Az előbb említett szlogen a Beatrice zenekar hasonló nevű énekéből is ismert.

Mivel a munkaadók nem voltak hajlandóak eleget tenni a követeléseknek több sztrájkot szerveztek. 1847-ben Nagy Britaniában 10 órára maximálták a nők és gyerekek munkaidejét, de ez nem gátolta meg a munkáscsoportokat és szakszervezeteket, hogy tovább harcoljanak jogaikért.

1856-ban egy brit gyarmaton, Ausztráliában, pontosabban Melbourne városában sztrájkba kezdtek a kőművesek és építőmunkások. Ennek következtében Nagy Britanniában és gyarmatain bevezették a 8 órás munkanapot.

Rendbontás Chicagóban

1886 május 1-én Chicagóban tüntetést szerveztek a munkások, amin nyolcórás munkaprogramot követeltek. Mivel a munkások közé anarchisták is kerültek, akik bombát robbantottak, a tüntetők és a rendfenntartó erők összecsaptak, több ember megsérült és tizenegyen (7 rendőr és 4 tüntető) meghaltak.

1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé. A nemzetközi kommunista mozgalom felkarolta a munkásmozgalom ideológiáját, így lassan, de biztosan, a XX. században igazi nemzeti ünnepé nőtte ki magát május 1-e.

Május 1, mint nemzetközi munkanap

A világon elsőnek a Szovjetunióban lett hivatalos ünnep, majd a II. Világháború után az egész keleti, kommunista blokkban elterjedt. Idővel a demokratikus nyugaton is nemzeti ünnepé nyilvánították a május 1-ét, a chicagói tüntetés emlékére.

A legtöbb országtól eltérően az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában szeptember első hétfőjén ünneplik a munka ünnepét.

A munka ünnepéhez egy katolikus ünnep is fűződik. 1955 óta május 1-én ünneplik Szent Józsefet (Jézus nevelőapja), aki a munkások védőszentje.

Idővel elterjedt szokássá vált, hogy május 1-én, a tüntetések mellett nyilvános piknikeket, majálisokat szerveznek, amikor az emberek a szabadba kirándulnak és húst sütnek.

A cikk egy rövidebb változata megjelent, a http://ritijozsefattila.blogspot.com/2014/04/majus-1-e-munka-unnepe.html blogon is.

Riti József Attila

Leave a Reply