Egyéb kategória

Felszegi Tünde – Az ozorai kastély

– Ozora, Tolna  megye-

            A XIV. század végére az Ozorai nemesi család férfiágon kihalt, vagyis a jobbágyfalunak nem maradt örököse. Luxemburgi Zsigmond azonban fiúsította Ozorai Borbálát, aki Filippo Scolarinak adta a kezét. Filippo 1416-ban engedélyt kapott a várépítésre.  A vár megépítése után felvette az Ozorai Pipó nevet. A vár itáliai stílusú, mivel Pipó olasz származású volt.

            Az Ozoraiak kihalása után a vár Habsburg Miksa, Török Bálint majd az Eszterházyak vagyonához tartozott. 1970-ben elkezdődtek a régészeti feltárások, amiknek köszönhetően a vár napjainkban is látogatható.

            A vár látogatói egy kis film megnézésével kezdhetik a bemutatót, utána megnézhetik a vár területén talált pénzérméket és a szobor maradványokat.  Ezek után jön a régi borospince, ahol egy kitömött jegesmedve is látható.

            A tárlatvezetés a konyha bemutatásával kezdődik. Itt megtudtuk, hogy a várak konyháiban mindig van legalább két kemence – egy a húsoknak és egy a víznek és a körítéseknek és szószoknak.

            A királyné szobájában megtudtuk, hogy régen évente csak négyszer, ötször fürödtek, mert féltek a víztől, és ez jogos is volt, hiszen nagyon sok víz fertőzött volt.  Azt is elmondták a tárlatvezetés alatt, hogy a vár lakói ülve aludtak, mivel azt hitték hogyha háton alszanak agyvérzést kapnak és meghalnak. 

            A lovagteremben egy 35-40 kilós páncélban öltözött ember és egy lópáncél látható. A falon található pajzsot a Mátyás király Fekete seregének katonái használták.

            A kápolnában egy ereklye is látható arany ereklyetartóban. Az ebédlőben megtudtuk, hogy sosem ültek háttal egymásnak, mert féltek, hogy leszúrják őket. Evéskor a kutyák szőrébe vagy a szolgálók hajába és ruháikba törölték a kezüket, mert kézzel ettek.  Vizet sem ittak, hanem csak bort, annyira féltek a betegségektől. A legutolsó terem a tárgyaló terem volt, amelyben szoborkiállítás is látható.

Mindekinek ajánlom a látogatását!

Az írás megjelent az Iskolai Történelmi Magazin augusztusi számában. A lapszám elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://tortenelmimagazin.com/wp-content/uploads/2020/09/3.-szam-1.pdf

Leave a Reply