Egyéb kategória, Helytörténet

Az Örmény Front, szamosújvári fiokszervezete

1945-ben, Bukarestben létrejött az Országos Örmény front, melynek több romániai városban is volt fiokszervezete. A szervezet, akárcsak a Magyar Népi Szövetség, a Román Munkáspárt alárendeltje volt.

1948 novemberében a szamosújvári magyar-örmények létrehozták az Örmény Front szamosújvári fiokszervezetét, melynek székháza a Főtér közelében volt, Násh Ernő házában. A szervezet célja az volt, hogy elmélyítse a helyi magyar-örmények örmény identitásukat. A helyi szervezet 36 tagja Martaian Harutiant választották meg titkárnak.[1]

A Front új szákházát 1949 januárjában avatták fel, egy táncos est keretén belül.

Az Örmény Front egészen 1953-as feloszlásáig működött. Több kulturális és oktató tevékenységet szervezett. Táncos estéket, filmvetítéseket rendeztek, amin részt vett a város magyarsága és az őket képviselő Magyar Népi Szövetség is. Továbbá megemlékeztek a magyar történelem fontos emléknapjairól.

A források arról árulkodnak, hogy az Örmény Front és a Magyar Népi Szövetség 1949. március 15-én együtt ünnepelték a forradalmat, ami arról tanúskodik, hogy az említett időpontban még nem volt betiltva az 1848-1849-es események megünneplése.

1949. július 19-én, a régi polgármesteri hivatalban működő Victoria moziban dokumentumfilmet vetítettek a szovjet Örményországról, amire meghívták a Magyar Népi Szövetség, a Román Munkáspárt, az Ifjú Munkások Szövetség, a Munkások Egyesült Szakszervezete, a Romániai Nők Demokratikus Egyesület, illetve a zsidó egyesületek szamosújvári szervezeteit is.

1949-ben pedig pár hónapig (július 15 és szeptember 30 között) örmény nyelvi tanfolyamot is szerveztek a diákok és számára.[2] Az órákat a szervezet főtitkára, Martaian Harutiant tartotta.

1949 augusztusában az Örmény Front alkalmazkodott a korabeli szokásokhoz és nagy felhajtással megünnepelték Románia 1944. augusztus 23-án bekövetkezett fordulását (amikor átállt a szövetségesek oldalára). Továbbá az év folyamán megünnepelték a Munkáspárt sajtóorgánumának ötödik évfordulóját, Sztálin születésének 70. évfordulóját (dec. 21) és a köztársaság kikiáltásának második évfordulóját (dec. 30) is.

1950 elején egy teadélután keretén belül megünnepelték az országos Örmény Front fennállásának ötödik évfordulóját.

1950-ben az Örmény Front átalakult és felvette a Demokratikus Örmény Bizottság[3] nevet. A bizottság helyi szervezete hét tagot tartott számon és havi rendszereséggel találkoztak. Gyűléseiken megtárgyalták a közösségüket érintő problémákat és a legújabb törvényeket.

1950 őszen nagy pompával megünnepelték az Örmény Szovjet Köztársaság fennállásának 30. évfordulóját.

1953-ban felszámolták a romániai örmények érdekvédelmi szervezetét.


[1] http://www.edrc.ro/docs/docs/armenii/025-133.pdf,  (2018. augusztus 9)

[2] UO

[3] Áján Joakim javaslattára a  Demokratikus Örmény Comitet elnevezést használták.

Hallgasd/hallgassa meg a podcastom első epizódját:

Leave a Reply